home hero

Livet stopper ikke ved diagnosen

Læs mere om MPN og lær hvordan du og dine nærmeste kan tackle sygdommen. Envidere kan du finde video’er med patienter og en læge der fortæller om sygdommene.

Symptomer Hvad er MPN sygdomme?

Denne hjemmeside er udarbejdet af

Hvad er MPN-sygdomme?

Myeloproliferative neoplasier (MPN) er en fællesbetegnelse for flere forskellige typer kroniske blodkræftsygdomme, som betyder, at man får for mange blodceller i blodet. Sygdomsgruppen opdeles i to hovedgrupper afhængig af, om der er tilstedeværelse af et såkaldt Philadelphia-kromosom eller ej.

På denne side kan du læse mere om de tre mest udbredte MPN-sygdomme, som ikke har et Philadelphia-kromosom og om, hvordan de behandles. Du kan også læse om de almindelige symptomer på MPN-sygdommene og om, hvordan du, som har en MPN-sygdom, kan få hjælp til at håndtere den.

 

Fælles for MPN-sygdommene er, at de er en gruppe blodkræftsygdomme, som indebærer, at knoglemarven ikke fungerer, som den skal. Knoglemarven findes inde i knoglerne og producerer blodceller: De røde blodceller, som transporterer ilt rundt i kroppen, hvide blodceller, som bekæmper infektioner, og blodplader, som hjælper med at få blodet til at størkne.

Hos personer med en MPN-sygdom er produktionen af blodceller unormal, og samtidig lever de unormale celler længere end de normale blodceller. Det medfører en ophobning af de unormale celler i knoglemarven og i blodet. Dette kan medføre mange forskellige symptomer og komplikationer, men kan også være uden symptomer.

Illustration af knoglemarv

De tre typer MPN

De tre undergrupper af MPN-sygdomme er:

  • Essentiel trombocytose, der indebærer, at knoglemarven danner for mange blodplader,
  • Polycytæmia vera, der indebærer, at knoglemarven danner for mange røde blodceller, men ikke sjældent ses også for mange hvide blodceller og blodplader.
  • Myelofibrose, der indebærer, at der dannes arvæv i knoglemarven, som påvirker produktionen af blodceller.

Både essentiel trombocytose og polycytæmia vera kan udvikle sig til myelofibrose.

Du finder mere information om de enkelte sygdomme nedenfor.

 

 

ET

essential trombocytose

læs mere om ET

PV

polycytæmia vera

læs mere om PV

MF

myelofibrose

læs mere om MF